brasserie wildervanck

Brasserie Wildervanck
Nijverheidskade 14, Wildervank
T 0598 690667
info@brasserie-wildervanck.nl

 

 

Geschiedenis van het sluishuys oftewel het verlaatshuis

De gewiekste veenbezitter Adriaan Geerts begint zijn ontginningswerk na 1647 aan het Meedenerdiep met het graven van het Wester- en Oosterdiep aan weerszijden van de Oude Ae. Na zijn wilde bezit noemt hij zichzelf Wildervanck, maar velen noemen hem vanwege zijn vroomheid liever de Paap. Als hij in 1654 met zijn graafwerk de provinciegrens lijkt te gaan passeren, steken de Drenten daar met vorken en schoppen een stokje voor. Geerts zegt helemaal niet naar Drenthe te willen, maar in zuidoostelijke richting naar het Duitse Munster. Ruim honderd jaar later zal zijn plan als Stadskanaal gedeeltelijk worden uitgevoerd.

Hoogteverschillen in de gegraven kanalen maken de aanleg van schutsluizen of verlaten noodzakelijk. Door het Wester- en Oosterdiep een klein stukje te laten samenvallen, kan op de grens van Veendam en Wildervank volstaan worden met één sluis: het Middenverlaat. Er wordt een verlaatshuis bij gebouwd, dat later diverse malen een verbouwing en uitbreiding ondergaat. Zo krijgt het huis in 1860 een nieuwe voorgevel en een zuidelijke aanbouw, die gaat dienen als hoefsmederij en veestalling. En aan het einde van de negentiende eeuw komt er aan de achterzijde een overwelfde zaalruimte bij. Van het oorspronkelijke pand zijn in de zijgevels nog stenen terug te vinden en ook de verdiepingsbalken en enkele kozijnen in de linker gevel zijn waarschijnlijk nog zeventiende eeuws.

In het verlaatshuis heeft het waterschap Wildervankster Participantenverlaat een bestuurskamer. De sluismeester, die in die tijd nog in dienst was van het waterschap, moet bij het schutten van schepen zien te voorkomen dat er te veel water wegloopt uit het Wildervankster deel van het diep. Gebeurt dit toch dan komt de scheepvaart stil te liggen, vangt hij geen verlaatsgeld en gebruiken de schippers ook niets in zijn sluiscafé. Tot 1934 wordt er menig borreltje geschonken aan de grote roodbruin gevlamde tapkast, maar daarna is het gedaan met de alcoholische pret. Met Verlof B mag de laatste sluismeester, Berend van Eken (1934-1956), namelijk alleen alcoholvrij schenken.

Na jaren van onregelmatige bewoning en verwaarlozing is het verlaatshuis in 1994 in de oude luister hersteld.

 

Zie ook http://www.middel.org/middenverlaat

 


 

home

openingstijden

menu

reserveren

verlaatshuis

arrangementen

sfeer

kerstdiner novo

parkeren

thema-avond

 

Realisatie: Sweb